Att välja sto- svårare än att välja hingst!

Att välja hingst brukar jag säga är det svåraste och roligaste i ens avelsarbete. Men det finns något som är svårare och det är att välja sto.

När jag var yngre (läs på 80-talet) red många runt på sina hopplösa ston. När ridningen tillslut gick i totalt stå slutade det oftast med att betäckning och ett föl. Oftast var det en hingst i närheten som var pappa till fölet. Oftast Marino 554 men vissa slog på stort och åkte hela vägen till Uppsala eller till Västerås för att få sitt sto välsignat.

Själv åkte jag både till Tärnsjö (Triumf 605) och till Uppsala (Gandalf Grå 543) med mitt D-ponny sto efter Juan 370– Zitrus (vbl-travare) som tur var kom det inte ut någont föl!

Första säsongen jag bedrev seminstation uppmärksammade min icke hästkunniga sambo att något förenade de flesta stona av halvblodstyp.  Han frågade: – Är de som har en triangel på bakdelen någon speciell ras?

Hur sak man då gå tillväga när man ska välja sto till avel?

För det första måste man bestämma vad man vill producera. Ska man sälja avkomman som föl, ha den kvar till sig själv eller sälja till en elitryttare. Man måste helt enkelt sätta ett avelsmål. Mer om avelsmål i kommande inlägg.

Ska man köpa ett sto för att producera föl för av salu måste man ha ett sto med en härstamning som är ”inne” helst med en stark stostam så att man har ett hum om vad som kommer att komma ut. Gärna gröna staplar i blup på den gren man valt att avla på om det gäller SWB.

Blup.se är en fantastisk informationssida där man får objektiv information om alla hästar registrerade i ASVH. Man kan söka på många olika parametrar. Jag är blup-beroende och önskar att de kunde ta fram en app till mobilen. Nu är även TDB synkat med blup.se så tävlingsresultaten kommer in kontinuerligt.

Mitt råd är om du hittar ett sto som intresserar dig.

  • Bluppa för information
  • Tänk ut några potentiella hingstförslag
  • Åk och titta. Motsvarar hon dina förväntningar?
  • Titta på ev avkommor och släktingar. Är de lika varandra? Då har stammen en säker förärvning.
  • Är stoet friskt? Viktigt, det är ingen lek att gå i hagen och producera föl!
  • Är stoet lätt att få dräktigt, har hon lätta förlossningar, är hon en bra mamma?
  • Är hon lättfödd? Viktigt att hon håller hullet under slutskedet av dräktigheten och digivningsperioden så att hon lätt blir dräktig igen. Inte minst viktigt för din plånbok.
  • Tycker du om henne? Det viktigaste, spelar ingen roll hur fina hästar är vissa är närmare hjärtat än andra och vissa saker kan man bortse i från men inte denna. Man måste älska sin häst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s