Råmjölksprojektet

Jag är den första att erkänna att jag är nördigare än andra. Besitter man nörd-genen kan man snöa in på vad som helst. Är man dessutom kontroll-freak med nördgen funderar man över förbättringspotential i ALLT.
En råmjölksrefraktometer tillhör kontrollfreakets grundutrustning. Med den kan man kolla innehållet av antikroppar i stoets råmjölk, det kan betyda livet eller döden för det nyfödda fölet. Fölet föds helt utan antikroppar och får allt i råmjölken (förstå kontrollfreaks-nördens panik när ammningen inte funderade på BB!)Om inte fölet får i sig nog med antikroppar den naturliga vägen behöver den få plasam som är dyyrrt annars kan den hamna på sjukan vilket är ännu dyrrrare.
Vissa ston har sämre råmjölk än andra och då gäller det att få i fölet mycket råmjölk så kan den klara att få sig nog med antikroppar i allafall.
Frågan Kan man påverka antikroppshalten i stoets råmjölk? Hade två stuteriägare klurat runt. Det var Veronika Fermskog, Alfa Stuteri och Ann-Marie Hultberg, Överberga gårdSå frågade Veronica om jag ville delta i ett försök. Om jag ville!
I korta ordalag gick det ut på att optimera stonas intag av proteiner genom att ge dem olika sorters protein försöker vi täcka in så många aminosyror det går de sista 6 veckorna. De fick förutom grovfoder bla lucern, solrosfrö och potatisprotein.
Spännande våra nördhjärnor var på helspänn hela våren för att notera eventuella förändringar hos stona sedan tidigare år då de inte fått ”special-kosten”. Veronika beskriver vad vi kom fram till i länken ovan.
I morgon ska Veronica och Ann-Marie träffa ett foderföretag som är villiga att ta fram ett foder som vi ska få testa till våren. Önskar att jag kunde vara på plats i Småland men det passade inte in i schemat den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s