Billigare att göra en kalv än en häst?

Allt som oftast jämförs kosemin med hästsemin. I mina ögon som att jämföra äpplen och päron. Man framhåller att göra en kalv är mycket billigare än att göra en häst. Men på flera punkter inte minst biologiska  är det väsentliga skillnader. Tar det från början. Häng med som Robert Aschberg säger.
-Kor har i generationer valts ut och avlats för hög fertilitet.
-Tjurar väljs ut efter hur ders mödrar producerat, kalvat, juverutseende allt för en optinerad produktion av mjölk. De föds upp under samma förhållanden och de som haft bäst tillväxt väljs ut och tappas på sperma som fryses in, sedan slår man ihjäl dem och äter upp dem.
-För att kon ska kunna göra sitt jobb dvs producera mjölk kvrävs det att det föds en kalv. Kalven blir en restprodukt. Är kon tillräckligt högavkastande spars kvigkalven till rekrytering annars säljs kalven för att födas upp till slakt. Hela kedjan består av produktion till lägsta möjliga pris.
-När det kommer till själva välsignelsen har som sagt kon för det första en kortare brunst. Det ställer stora krav på bonden som måste vara på alerten.
-När man ser brunst ringer man till en husdjurstekniker som kommer ut med sitt fryskärl alt har men ett eget fryskärl (vilket ska fyllas på var 8 vecka med kväve kostnad ca 1400 ex moms) på gården med frysdoser.
-Kons brunst är mycket kort. De hålls i grupp och ägaren har ofta mellan 70 och 140 kor.
-Husdjursateknikern kostar 1200 kr exkl moms per besök om man har otur och har mjölkproduktion i tex Evertsberg får man ringa till Distriktsveterinären och då får man betala gängse taxa. Tråkigast blir det om kon behagar ha lust på en helg.
-Har man tur blir kon dräktig på första försöket annars för man förutom den extra kostnaden för ett extra besök även ett förlängt kalvningsintervall vilket innebär mer kostnader och produktionsbortfall.
-Vad som däremot är billigt är frysdoserna de kostar 60 kr/st ex moms.
-När det gäller infrysning av tjursperma är traditionen lång och beprövad. Hade en kund som jobbade på mjölkgård. När vi konstaterade att hennes 19-åriga sto kommit sent till seminstationen och säsongen närmade sig sitt slut var hennes kommentar:-Nåväl blir hon inte dräktig får ni väl slänga in lite fryst. Nu behöve vi inte ta till detta utan stoet blev snällt dräktigt på första försöket med färsk transportterad sperma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s