Opid- filmstjärnan

Tror inte jag var ensam om att snyfta när hästen ”Birger” dömdes ut av veterinären. Birger heter egentligen Opid och arbetar tillvardags bla med att klippa gräset på Djurgården. Han är uppfödd av familjen Olofsson i Mattmar. En rikitg hemma produkt efter Opus 1860 och stoet Ida 22928 som även lämnat Odin 1986 som vi kunde se i Globen förra året. Han deltog i foran som gick från Leksand till Stockholm och sedan framträdde på Globen. Även pappa Opus 1860 har dragit vagn i Globen tillsammans med sin Kusk Alf och sina stallbröder Takt 1896, Nikt 1850 och Narv 1849.

Det känns som en ära att ha fått träffa Alf och köra hans hästar. I mina ögon en fantastisk hästmänniska. Vi besökte honom i Mattmar när jag jobbade på Naturbruksgymnasiet i Rättvik tillsammans med hans dotter Elisabet. Jag kommer aldrig att glömma när han lade sin jättenäve en av elevernas axlar och sade: – Du måste göra en halvhalt så att han vet att han ska lyssna.

Det är just halvhaltens idé- att tala om för hästen att den ska lyssna. Så enkelt och så självklart men så svårt att förklara men för Alf var det enkelt.

Eller som när en av eleverna frågade vilken av hingstarna som var ledarhingsten.

– Förhoppningsvis är det jag svarade Alf.

Den Nordsvenska brukshästen är en fantastisk hästras. Den är svensk, den är sund och den är allround. Köp en sådan nästa gång du köper häst om du vill ha en arbetskamrat som ställer upp på det mesta.

 

En reaktion på ”Opid- filmstjärnan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s