Hoppsport ur ett affärsperspektiv

Efter ett obligatoriskt preludium från I Fredrikssons klarinett tog Maukka Kärki, Horses Exclusive fram minnesstickan ur Hermés-väskan och skjöt från höften.

Den kvinnan skulle kunna sälja sand i Sahara och snö till eskimåer!

Hon började med att beskriva affärsvecklingen i hoppsporten

Det finns 6 milj ridhästar i Europa

70% av utövarna är kvinnor

55% av utövarna är i åldersspannet 18-45 år

Hästsporten genererar 400 000 jobb i europa och 1,4 milj jobb i USA

Den har en årlig tillväxt på 5%

Det är logiskt och nödvändigt att hästpriserna stiger.

Sedan pratade hon om nya värden, marknader och kunder. Hon jämför hästvärlden med vin och konstvärden. En ”passion-business”.

Rika amatörer är beredda att betala stora pengar för att delta i de stora tävlingarna. De vill köpa hela koncept; ett helt stall med hästar som kan delta på de stora arenorna som har ryttare och skötare som tar hand om hästarna övrig tid. Genom att flytta Europeiska tävlingsorganisationer till ex Qatar och Peking kan man skapa en hoppcirkus som pågår året runt med alla affärsmöjligheter och events runt en sådan svindlar tanken. Biljontals kronor genererars.

När det gäller uppfödning konstaterar hon att det behövs fler hästar! Men man måste ha rätt häst till rätt marknad. En Asiat vill köpa en mästerskapshäst mellan 10-15 år för 10 miljoner vi har inte så många sådana här i Sverige just nu.

Sätt uppfödaren i centrum och skapa en historia krinig hästen. I USA vill de veta att hästen haft en bra uppväxt, att den galopperat runt i snön med andra hästar, att ägaren har fött upp dessa hästar i flera generationer och är stolt över det. Sådant som vi ibland skäms över säljer! Hon konstaterar att SWB deltar i alla ridsportensgrenar på olympisknivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s