Internationellt framgångsrik i hoppsporten

Kan man bli det utan pengar?

Det går hävdar Jens men det krävs passion, tid och världens bästa kunskapsöverförning. Jens kåserade över sitt upplägg från att som 13-åring drömt om en röd ridrock och 130-start på Bona Dea till en total sportsatsning som innebär att han inte ens tankar bilen själv.

När det kommer till hästmaterialet hävdar han att det största problemet är att lära sig att rida eller förstå rättare sagt förstå hur lite man kan, verkligen vilja lära sig och förstå ridningens idé. Jens säger att han växte upp i en perfekt miljö men inte förstod att utnyttja den fullt ut. Inte förrän han mötte Anders Lindgren fick han riktig kläm på vad svag och stark sida innebar för resultaten inne på hoppbanan. Nu känner han att tiden är knapp och att han har max 10-15 år kvar av sin sportkarriär och vill få maximal utveckling och utväxling.

Hästmaterialet finns men ju mer talangfulla hästar är desto större risk att de förstörs. Kanske det inte är de mest talangfulla hästarna som flyger runt i världen och deltar i mästerskapen utan de som man bäst kan motivera och gymnastisera? Den viktigaste egenskapen för en häst är dess inställning.

Detta fick mig att börja fundera över vår avel och hur vi selekterar våra avelsdjur.  Om vi avlar fram hästar som är så talangfulla så de förstörs under sin utbildning fram till internationell toppsport. Att helg efter helg jaga nollrundor i 120 kan inte vara nyttigt för en 5-årig häst. Varken kroppsligen eller själsligen. Börjar nog snart med marsvins uppfödning istället;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s