Halvtid i bruksprovet

Lill-lördag som det är och bruksprovsveckan har nått halvtidsvila. Agnarna har sållats från vetet och listan över whats hot and whats not har publicerats.
Det har hänt förr att hingstar vars ägare kallats till ”kvartsamtalet” har starta fas 2 och godkänts. Detta faktum gäller bla Wladimir O.A 1138och Highcruiser 1135. När det gäller HC har jag en rolig historia. Torsdagen under proven är vilodagen för de hingstar som går det långa provet. Jag stog på läktaren i ”Frys-huet Craaford-hallen och tittde på när den fantastiskt skicklige tyske Dietmar red HC. Ägaren Per Pileryd kom för att också beundra sin hingst. Han började förståss prata med mig och berättade om kvartsamtalet och sitt beslut att forsätta provveckan trots att nämnden tyckte att hingst hade en svag skritt. Rätt som det var formade han händerna till en tratt och skrek till Dietmar:- Dietmar, Dietmar du musst ein sieben jucken! På något vis lyckades nog Dietmar få till det för till helgen ska Highcruiser visa upp sig för att få sin A-utmärkelse. Det samma gäller Wladimir O.A där Minna Telde fick tala för hans fantastiska ridbarhet. Numera går han internationell Gp må vara att han hunnit bli valack.
Så här ser listan ut för de 4-åriga hingstarna. Kommer verkligen att bli intressant att se vad testryttarna kommer att säga efter sina ridturer. En fin samling gångartshingstar. Intressant är att Figaro R ligger som morfar till de båda svenskfödda hingstarna. Figaro R fick då han gick provet 10 av båda testryttarna.
Något som förenar de tre svenskfödda hingstarna är också att deras mödrar alla betäckts som 3-åringar. Den mamman som hunnit längst i karriären är Barcelona som gjort ”allt”, unghäst VM i Verden två gånger Breeders finaler som 5,6 och 7-åring. Ska hon bli hingstmoder också?
Den fjärde i samlingen Van Vivaldiblir mycket intressant att följa eftersom hans far Vivaldi varit mycket populär men omöjlig att få sperma från till Sverige tidigare. Dubbelerar Jazz i tredje led gör han också. Spännande!
Saknar verkligen att det inte finns en tjänst motsvarande blodbanken.nu på Bluppen.
De som fått åka hem då. Är de hingstarna dåliga? Nej, men för att bli godkänd ska man vara exeptionell. Avelns idé är att avkomman ska bli bättre än sina föräldrar annars är det bara förökning av populationen som pågår.
Men lite besviken blir man när en sådan hingst som Ampere 1225inte har någon av sina söner med. Bergåkra Amaranthär kallad till kvartsamtal men med en mankhöjd på 162 cm och en mamma efter Troll 660- Granit 546 är oddsen för godkännande höga.
Bland de 5-åriga hingstarna har jag verkligen ingen koll. Frans Andreo II har jag sett tidigare. Han har både dubbeldiplom från kvalitetstävlan och finalplats i 4-årschampionatet i dressyr i bagaget som en extra bonus i flingpaketet är han på mödernet släkt med AVN-ledamoten och testryttaren Susannne Gielens GP-häst Chasmir</a
JAg har lite svårt för att skilja på alla dessa hopphingstar som börjar på C ni får ursäkta där finns det utrymme till förbättring. Därför har jag köpt mig en hopphäst.
Ett sto efter Quidam de Revel- Irco Mena. Hingstar jag kände till. I tredje led har hon en hingst som heter något konstigt på L. Efter närmare efterforskning är han även far till Darco. Honom har jag sett på tv så han vet jag vem det är:-)

Annons

En reaktion på ”Halvtid i bruksprovet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s